Harlequin

NÄR : 7.6.2019 (Urpremiär)

VAR: Hangö Teaterträff (7-8.6.2019), turné 2020 till Mad House festivalen (29.1-1.2). Planerad turné (uppskjuten pga Corona) till Sydhavn i Köpenhamn, Tjarnarbio i Reykjavik och till Festival Normal i Umeå.

VEM: Blaue Frau: Sonja Ahlfors, Joanna Wingren och gästperformer Nina M Matthis, ÖFA-kollektivet: Nadja Hjorton, Lisen Rosell, Amanda Apetrea, LOSTI collective: Hallveig Eiríksdóttir, Selma Reynisdóttir, Gígja Sara Björnsson. Dessutom Mira Svanberg, Irene Lehtonen, Ludvig Allén, Heidi Naakka, Simon Ceder, Kajsa-Lisa Larsson, Tanja Huld Levý, Johan Isaksson, Elina Tervonen

VAD: Harlequin är en provocerande och hejdlös helaftonsföreställning som gör en djupdykning i romantisk kärlek. Utgående från Harlequinromanen undersöker Blaue Frau (FIN) & Nina Matthis (SE), ÖFA-kollektivet (SE) & LOSTI-collective (IS) kärlek och relationer i vår tid.

2019 har Harlequinromanen getts ut i Skandinavien i fyrtio år. För att fira ville vi tillsammans skapa ett konstnärligt verk inspirerat av Harlequin – vår tids främsta kiosklitteratur. Att utgå ifrån den heteronormativa, patriarkala och naiva Harlequinromanen kan tyckas vara ett märkligt val för tre feministiska kollektiv. Men vi har med ett genuint intresse undersökt innehållet i romanerna och försökt hitta svar på varför det kan vara så svårt att leva heteronormativt och monogamt. Varför drömmer vi – som är upplysta och “woke´a” västerländska feminister – fortfarande om romantisk och tvåsam kärlek? I verket vill vi problematisera monogami som den enda rådande relationsformen och vi frågar oss vad kärlek och sex är ur ett såväl psykologiskt, fysiskt som filosofiskt perspektiv.

Harlequin hade premiär i juni 2019 på Hangö Teaterträff i Finland och vann festivalens årliga Antoniapris för konstnärligt mod och mångfald. Antoniaprisets jury motiverade sitt val med att konstatera att Harlequin är en föreställning som jobbar med normkritik på alla plan, i innehåll och form, vid valet av ensemble, både på scen och utanför den. Föreställningen ansågs vara ett ambitiöst konstnärligt projekt som både underhåller och utmanar sin publik; den innehåller mycket humor men ställer sej även kritisk till kanon och tolkningsföreträde gällande monogami, heterosexuell kärlek, relationer och den värld vi lever i.

Föreställningens åldersgräns är 18 år. Harlequin turnerar i Norden under 2020 och 2021.

PRESSRÖSTER:
Harlequin blandar tvåsamhetskritik med en homage till harlekinlitteraturen, och resultatet blir kletigt och festligt.
Lasse Garoff – Ny Tid

Ett kladdigt, vågat och hysteriskt roligt kaos visar att Blaue Frau hör till Svenskfinlands mest modiga och intressanta scenkonstkollektiv.
Otto Ekman – Huvudstadsbladet

TRAILER: Alisa Javits

PRESSFOTO: Liina Aalto-Setälä