THIS IS NOT MY MONEY

NÄR: Premiär i juni 2022 (Urpremiär)

VAR: Turné i Norden 2022-2023

VEM:
Processledare: Lisen Rosell (SE), Eddie Mio Larson (SE)
Koncept: Lisen Rosell & subfrau
Medverkande: María Palsdottír (IS), Lotten Roos (SE), Joanna Wingren (FI), Kristina Alstam (SE), Sonja Ahlfors (FI). 
Visualist: Josefin Hinders (SE)
Ljustekniker: Alina Pajula
Produktionsassistent: Alexander Holmlund
I samarbete med: subfrau

VAD: 2001 inbjöds den nygrundade dragkinggruppen SUBFRAU till drag-king-festivalen GO DRAG i Berlin. Fulla av förväntan reste vi väg med en föreställning som mest fanns i våra huvuden och en titel vi älskade: This Is Not My Body. Vi skulle dekonstruera kvinnokroppen, in på skinnet skulle den monteras ner, så mycket visste vi. Vi repeterade kvällar och nätter i någons vardagsrum på Oranienburger Strasse, där vi också sov och festade. Föreställningen togs emot av stående ovationer och världen var öppen för Subfrau.

Tiderna har förändrats. Världen, vi, våra kroppar, våra perspektiv. Vi är etablerade nu och ändå är ingenting färdigt. Nu tanker vi: This is not my money. Vi ska dekonstruera pengar, in på skinnet ska de monteras ner, så mycket vet vi.

Subraus comeback bjuder in till ett vingligt och vansinnigt välgörenhetsevemeang. Med vårt dåliga samvete över att vi tilldelats privilegier på lösa grunder och med hjälp av dem förstört jorden, bjuder vi in till en plats där pengar och varor cirkulerar. Pengar och saker skänks bort till någon som behöver dem mer än vi, eller kanske bara till den som betalar bäst? I stället för biljettintäkter ber vi publiken ta med en sak som hen äger och kan tänka sig att sälja till oss. De saker publiken tar med skapar själva föreställningen:  Genom publikens saker diskuterar vi ägande, gåvor, välgörenhet, kapitalism och minnen – och vilka vi är utan de oändliga mängder av grejer vi omger oss med.

SPRÅK: Svenska

LÄNGD: ca 2,5 h

BILJETTER: Observera att biljettintäkten till föreställningen är ett föremål som du är villig att ge bort. Vi ber dej ta med föremålet när du kommer till föreställningen.

subfrau grundades av åtta kvinnliga magisterstuderande på Teaterhögskolan i Helsingfors (2001). Samtliga kvinnliga studerande kände vrede och frustration över utbildningen som var hierarkisk och kvinnofientlig. Efter en tre veckor lång dragking workshop med artisten Diane Torr (US), som ordnades på Teaterhögskolan, fick vi dock tillbaka tron på scenkonsten och på oss själva. Under kursen med Torr skapade vi manliga alter egon som uppträdde på olika scener i Helsingfors och 2001 grundade vi Subfrau som en direkt följd av Torrs workshop. Subfrau har sedan 2001 gjort 7 föreställningar med fokus på genus, könskonstruktion, makt; allt ur ett undersökande perspektiv. Subfrau har turnerat med sina verk i hela Norden (inklusive Grönland och Färöarna) och är i dag en kultförklarad grupp i Norden. Ett kvitto på Subfraus betydelse är hur vi omnämns av Tiina Rosenberg för vårt banbrytande arbete i boken “Ilska, hopp och solidaritet: Med feministisk scenkonst in i framtiden”. 2011 gjorde Subfrau sin hittills sista föreställning och därefter har gruppens verksamhet i stort sett legat på is. 2022 kommer Subfrau att göra en comeback där 5 av gruppens 8 medlemmar deltar. Länk till subfrau här

Lisen Rosell är scenkonstnär som verkar i både egna projekt och i kollektiva processer med andra konstutövare.  I hennes arbeten integrerar hon feministiska metoder, humor och klassmedvetenhet. Rosell intresserar sig för sådant som betraktas som fulkultur och spänningen mellan det accepterade och det opassande. Hon vurmar för nyanser i samtal och tilltal och spontanpratandets form och innehåll i performativ kontext. En stark motor i hennes verksamhet är att arbeta fram metoder för att vidga teaterbegreppet, publikmötet och sceniska utryck. Lisen är medlem i ÖFA-kollektivet och har varit medskapare till flertalet föreställningar sedan starten 2006. Under senare år har Lisen varit medskapare till bland annat Harlequin på Hangö teaterträff, Grottbjörnens folk på Turteatern, Cuteness Overload på Kulturhuset stadsteatern Fri scen, Tipspromenaden – Konsthall C, What happens in Uppsala stays in Uppsala på Uppsala stadseater, ÖFA: Monster på ZebraDans. Som frilansande skådespelare har hon arbetat på platser som Unga Klara, Unga Tur, Teater Tre, Stockholms stadsteater Skärholmen, Teater Halland. Länk till ÖFA här

AFFISCH: Johan Isaksson