SUBFRAU

NÄR: Planerad premiär juni 2021 (Urpremiär/World premiere)

VAR: Hangö Teaterträff, turné i Norden 2021-2022

VEM:

Processledare & Koreograf: Tove Sahlin (SE)
Koncept: Tove Sahlin & subfrau
Medverkande: María Palsdottír (IS), Ida Løken Valkeapää (NO), Lotten Roos (SE), Sofia Törnqvist (FI), Joanna Wingren (FI), Kristina Alstam (SE), Sonja Ahlfors (FI). 
I samarbete med: subfrau och Shake it Collaborations

subfrau grundades av åtta kvinnliga magisterstuderande på Teaterhögskolan i Helsingfors (2001). Samtliga kvinnliga studerande kände vrede och frustration över utbildningen som var hierarkisk och kvinnofientlig. Efter en tre veckor lång dragking workshop med artisten Diane Torr (US), som ordnades på Teaterhögskolan, fick vi dock tillbaka tron på scenkonsten och på oss själva. Under kursen med Torr skapade vi manliga alter egon som uppträdde på olika scener i Helsingfors och 2001 grundade vi Subfrau som en direkt följd av Torrs workshop. Subfrau har sedan 2001 gjort 7 föreställningar med fokus på genus, könskonstruktion, makt; allt ur ett undersökande perspektiv. Subfrau har turnerat med sina verk i hela Norden (inklusive Grönland och Färöarna) och är i dag en kultförklarad grupp i Norden. Ett kvitto på Subfraus betydelse är hur vi omnämns av Tiina Rosenberg för vårt banbrytande arbete i boken “Ilska, hopp och solidaritet: Med feministisk scenkonst in i framtiden”. 2011 gjorde Subfrau sin hittills sista föreställning och därefter har gruppens verksamhet i stort sett legat på is. 2021 kommer Subfrau att göra en comeback där 7 av gruppens 8 medlemmar deltar.

Shake it Collaborations (SiC) är paraplyet för Tove Sahlins konstnärliga verksamhet, med bas i Stockholm. SiC skapar nyproduktioner, arbetar med producerande och visande av föreställningar, utvecklar workshopskoncept, samtalsserier, festivaler och skapar sammanhang för en politisk och sammansvetsande diskurs. Tove Sahlin är koreograf, regissör, scenartist samt konstnärlig ledare för kompaniet Shake it Collaborations. Tove Sahlin är huskoreograf vid Riksteatern 2019-2020

VAD: ”Här slår Subfrau läger för natten” (arbetsnamn) är ett unikt möte mellan tre grupper – Subfrau, Blaue Frau och Shake it Collaborations, där Subfrau bjudit in Tove Sahlin att leda en arbetsprocess. Tove Sahlin kommer att ha premiär med verket HÄRbärgera i Stockholm i november 2020. Efter att Subfrau har sett föreställningen kommer vi att bryta sönder hennes nya verk, omtolka det och bygga upp något nytt utifrån det vi sett och vad som inspirerat oss. Vi vill överge senkapitalismen och individualismen och därför kommer Tove Sahlin att GE sin föreställning HÄRbärgera till Subfrau som en gåva eller ett arv. Subjektet, sådant vi känner det under senkapitalismen, måste dö. Idén om det ensamma geniet, eller den geniala gruppkonstellationen som ensam upphovsperson, ser vi som en falsk föreställning om individualitet, som något som krossar oss, istället för att ge styrka. Subfrau är tillbaka!

LOGGA: Johan Isaksson