SUBFRAU

NÄR: Premiär i juni 2022 (Urpremiär)

VAR: Turné i Norden 2022-2023

VEM:
Processledare: Lisen Rosell (SE)
Koncept: Lisen Rosell & subfrau
Medverkande: María Palsdottír (IS), Ida Løken Valkeapää (NO), Lotten Roos (SE), Joanna Wingren (FI), Kristina Alstam (SE), Sonja Ahlfors (FI). 
I samarbete med: subfrau

VAD: I juni 2021 gör subfrau comeback! I ett unikt möte mellan två grupper, subfrau och Blaue Frau och tillsammans med processledare Lisen Rosell, kommer vi att skapa ett nytt unikt, sällan skådat scenkonstverk! Subjektet, sådant vi känner det under senkapitalismen, måste dö. Idén om det ensamma geniet, eller den geniala gruppkonstellationen som ensam upphovsperson, ser vi som en falsk föreställning om individualitet, som något som krossar oss, istället för att ge styrka. subfrau är tillbaka!

subfrau grundades av åtta kvinnliga magisterstuderande på Teaterhögskolan i Helsingfors (2001). Samtliga kvinnliga studerande kände vrede och frustration över utbildningen som var hierarkisk och kvinnofientlig. Efter en tre veckor lång dragking workshop med artisten Diane Torr (US), som ordnades på Teaterhögskolan, fick vi dock tillbaka tron på scenkonsten och på oss själva. Under kursen med Torr skapade vi manliga alter egon som uppträdde på olika scener i Helsingfors och 2001 grundade vi Subfrau som en direkt följd av Torrs workshop. Subfrau har sedan 2001 gjort 7 föreställningar med fokus på genus, könskonstruktion, makt; allt ur ett undersökande perspektiv. Subfrau har turnerat med sina verk i hela Norden (inklusive Grönland och Färöarna) och är i dag en kultförklarad grupp i Norden. Ett kvitto på Subfraus betydelse är hur vi omnämns av Tiina Rosenberg för vårt banbrytande arbete i boken “Ilska, hopp och solidaritet: Med feministisk scenkonst in i framtiden”. 2011 gjorde Subfrau sin hittills sista föreställning och därefter har gruppens verksamhet i stort sett legat på is. 2021 kommer Subfrau att göra en comeback där 6 av gruppens 8 medlemmar deltar. Länk till subfrau här

Lisen Rosell är scenkonstnär som verkar i både egna projekt och i kollektiva processer med andra konstutövare.  I hennes arbeten integrerar hon feministiska metoder, humor och klassmedvetenhet. Rosell intresserar sig för sådant som betraktas som fulkultur och spänningen mellan det accepterade och det opassande. Hon vurmar för nyanser i samtal och tilltal och spontanpratandets form och innehåll i performativ kontext. En stark motor i hennes verksamhet är att arbeta fram metoder för att vidga teaterbegreppet, publikmötet och sceniska utryck. Lisen är medlem i ÖFA-kollektivet och har varit medskapare till flertalet föreställningar sedan starten 2006. Under senare år har Lisen varit medskapare till bland annat Harlequin på Hangö teaterträff, Grottbjörnens folk på Turteatern, Cuteness Overload på Kulturhuset stadsteatern Fri scen, Tipspromenaden – Konsthall C, What happens in Uppsala stays in Uppsala på Uppsala stadseater, ÖFA: Monster på ZebraDans. Som frilansande skådespelare har hon arbetat på platser som Unga Klara, Unga Tur, Teater Tre, Stockholms stadsteater Skärholmen, Teater Halland. Länk till ÖFA här

Produktionen har fått stöd från Nordisk Kulturfond/OPSTART, Konstnärsnämnden/resestipendium (SE), Nordisk Kulturfond/Projektstöd, Föreningen Konstsamfundet (FIN), Kulturrådet (NO), FFUK (NO), Kulturrådet (SE)

PRESSFOTO: Fabian Björk