THIS IS NOT MY MONEY

NÄR: Premiär 10.6.2022 (Urpremiär)

VAR:
Turné i Norden 2022-2024
Hangö Teaterträff i Hangö 10-11.6.2022
Bastionen i Malmö 25-28.8.2022
Folkteatern i Göteborg 30.11-1.12.2022
Stockholm på Tribunalen 17-19.5.2023.
Tjarnarbíó i Reykjavik 24-25.6.2023
Circo i Helsingfors 25-27.8.2023

VEM:
Processledare: Lisen Rosell & Eddie Mio Larson
Koncept: Lisen Rosell & subfrau
Medverkande: María Palsdottír, Lotten Roos, Joanna Wingren, Kristina Alstam, Sonja Ahlfors 
Visualist: Josefin Hinders
Ljusassistent & turnétekniker: Alina Pajula
Ljud: Iida Hägglund
Makeup: Nina Vuori
Grafisk form: Johan Isaksson
Turnéchaufför & runner: Johan Isaksson, Åsa Wallenius
Dokumentation & trailer: Marika Hill
Produktionsassistent: Alexander Holmlund, Liisa Blad, Emma Reijonen
Övriga medlemmar i subfrau som inte deltar i produktionen: Ida Løken Valkeapää, Marika Salomaa, Sofia Törnqvist
I samarbete med: subfrau

VAD: 2001 inbjöds den nygrundade dragkinggruppen SUBFRAU till drag-king-festivalen GO DRAG i Berlin. Fulla av förväntan reste vi väg med en föreställning som mest fanns i våra huvuden och en titel vi älskade: This Is Not My Body. Vi skulle dekonstruera kvinnokroppen, in på skinnet skulle den monteras ner, så mycket visste vi. Vi repeterade kvällar och nätter i någons vardagsrum på Oranienburger Strasse, där vi också sov och festade. Föreställningen togs emot av stående ovationer och världen var öppen för Subfrau.

Tiderna har förändrats. Världen, vi, våra kroppar, våra perspektiv. Vi är etablerade nu och ändå är ingenting färdigt. Nu tanker vi: This is not my money. Vi ska dekonstruera pengar, in på skinnet ska de monteras ner, så mycket vet vi.

Subraus comeback bjuder in till ett vingligt och vansinnigt välgörenhetsevemeang. Med vårt dåliga samvete över att vi tilldelats privilegier på lösa grunder och med hjälp av dem förstört jorden, bjuder vi in till en plats där pengar och varor cirkulerar. Pengar och saker skänks bort till någon som behöver dem mer än vi, eller kanske bara till den som betalar bäst? I stället för biljettintäkter ber vi publiken ta med en sak som hen äger och kan tänka sig att sälja till oss. De saker publiken tar med skapar själva föreställningen:  Genom publikens saker diskuterar vi ägande, gåvor, välgörenhet, kapitalism och minnen – och vilka vi är utan de oändliga mängder av grejer vi omger oss med.

SPRÅK: Svenska

LÄNGD: ca 2,5 h

ÅLDERSGRÄNS: 18 år

BILJETTER: Observera att biljettintäkten till föreställningen är ett föremål som som du äger och som du värdesätter, men som du är villig att ge bort. Vi ber dej ta med föremålet när du kommer till föreställningen.

subfrau grundades av åtta kvinnliga magisterstuderande på Teaterhögskolan i Helsingfors (2001). Samtliga kvinnliga studerande kände vrede och frustration över utbildningen som var hierarkisk och kvinnofientlig. Efter en tre veckor lång dragking workshop med artisten Diane Torr (US), som ordnades på Teaterhögskolan, fick vi dock tillbaka tron på scenkonsten och på oss själva. Under kursen med Torr skapade vi manliga alter egon som uppträdde på olika scener i Helsingfors och 2001 grundade vi Subfrau som en direkt följd av Torrs workshop. Subfrau har sedan 2001 gjort 7 föreställningar med fokus på genus, könskonstruktion, makt; allt ur ett undersökande perspektiv. Subfrau har turnerat med sina verk i hela Norden (inklusive Grönland och Färöarna) och är i dag en kultförklarad grupp i Norden. Ett kvitto på Subfraus betydelse är hur vi omnämns av Tiina Rosenberg för vårt banbrytande arbete i boken “Ilska, hopp och solidaritet: Med feministisk scenkonst in i framtiden”. 2011 gjorde Subfrau sin hittills sista föreställning och därefter har gruppens verksamhet i stort sett legat på is. 2022 kommer Subfrau att göra en comeback där 5 av gruppens 8 medlemmar deltar. Länk till subfrau här

TRAILER: Se trailern av Marika Hill HÄR

PRESSFOTO: Anna Poleteli