BLAUE FRAU C/O SVENSKA TEATERN

NÄR: Premiär 14.9.2023.

VAR: Svenska Teaterns scen Nicken

BILJETTER: Just nu säljs inga biljetter till föreställningen.

Betala vad du har råd med.
Välj en kategori: 100 €, 50 €, 30 €, 20 €, 10€, 3€

Obs! Föreställningen består av två separata delar, del 1 och del 2. Del 1 är ett fristående scenkonstverk. 
När du här bokar en biljett till en föreställning (del 1), får du samtidigt, om du vill, möjlighet att delta i den avslutande delen av föreställningen (del 2) den 29.9.2023. Du behöver inte anmäla dej till föreställningen 29.9.2023. Du får mera information om del 2 (29.9) då du besöker del 1 (valfri föreställning).

VAD:
Blaue Frau besöker Svenska Teatern tillsammans med ett gäng konstnärer i framkant! Tio konstnärer, som aldrig tidigare har jobbat tillsammans, skapar ett oväntat, provocerande, deltagarbaserat och humoristiskt scenkonstverk om klass och privilegier. Har Blaue Frau kommit till Svenska Teatern för att skapa kaos eller för att ordna upp bland alla marmorpelare och kristallkronor?

Sonja Ahlfors och Joanna Wingren i Blaue Frau skapar föreställningen tillsammans med dramaturg Per Ehrström, ljusdesigner Alina Pajula, makeup artist Nina Vuori, samt de fantastiska gästerna från Sverige: Systrarna Linnéa Samia och Shaya Khalil, visualist Josefin Hinders, illustratör Johan Isaksson och skådespelare Vega Adsten. 

Blaue Frau försöker förändra världen från Svenska Teaterns minsta scen. Välkommen till NICKEN för att se om de verkligen lyckas!

PS. Deltagarbaserat betyder inte att du behöver spela teater, det betyder att du får vara en del av ett scenkonstverk på dina egna villkor! Om du vill veta mer om vad deltagarbaserad teater är, se vår video ”Deltagarbaserad teater?” av Anna-Sofia Nylund HÄR

SPRÅK: Föreställningen spelas på svenska, men är tillgänglig engelska

LÄNGD: 2,15 h

ÅLDERSGRÄNS: 18 år

VEM: Vega Adsten, Sonja Ahlfors, Ella Effendy, Per Ehrström, Josefin Hinders, Johan Isaksson, Linnéa Samia Khalil, Shaya Khalil, Alina Pajula, Nina Vuori, Joanna Wingren och produktionsassistent Emma Reijonen

Vega Adsten (SE) är skådespelare och studerar för närvarande vid Teaterhögskolan i Helsingfors. Hon har tidigare arbetat som frilansande skådespelare med Stockholm som bas i egna projekt samt i ett flertal fria grupper såsom Kaveri-kollektivet och Dramalabbet. Det är första gången som Vega jobbar med Blaue Frau.

Per Ehrström (FIN) är dramaturg och skådespelare. Under de senaste åren har han verkat som föreställningsdramaturg, manusförfattare och medskapare av föreställningar för bl.a WAUHAUS, Wasa Teater, Klockriketeatern och Sheshepop samt undervisat vid Konstuniversitetets Teaterhögskola. Per har inte tidigare jobbat med Blaue Frau.

Ella Effendy (FIN / ID) är finsk-indonesisk konstnär som främst arbetar med dans, performance och koreografi. Ellas samarbeten sträcker sig från Norden till Tyskland, USA, Sydostasien och vidare i världen. Hon är en av grundarna av performance-kollektivet Vähäkämä och av utrymmet Auttamo HKI, en plats för konst och aktivitet. Ella har tidigare samarbetat med Blaue Frau kring webbplattformen PORTAL (pportal.fi, 2021-2022).

Josefin Hinders (SE) arbetar som konstnär, scenograf och ljussättare inom teater, dans och musik. Josefin har regisserat musikvideos, gjort musik till filmen Nånting måste gå sönder och skrivit en bok Fula Edith – En dag blev vi stora. Josefin har bland annat arbetat tillsammans med bl.a The Knife, Rebecca & Fiona, Seinabo Sey, Fever Ray, Nasim Aghili & Konstgruppen Ful, Eleanor Bauer och Yung Lean. Josefin har jobbat som visualist för Blaue Frau i föreställningen This Is Not My Money (i samarbete med Subfrau, 2022).

Linnéa Samia Khalil (SE) är en svensk sångerska, låtskrivare, musiker och kläddesigner. Hon har jobbat med musik, som både låtskrivare och framförare, sedan drygt 10 år tillbaka. Den senaste tiden har Linnéa intresserat sej för att skapa ljudbilder, ljudlandskap och musik till föreställningar. 2020 grundande hon klädmärket Pampas. Det är första gången som Linnéa jobbar med Blaue Frau.

Shaya Khalil (SE) är DJ, dragking och performer. Shaya har bl.a. jobbat med multidisciplinära, immersiva projekt samt med XR (Extended Reality). 2022 valdes hon ut till Women in immersive techs ”Metaverse creation lab” som en av 10 konstnärer för att skapa representation och säkra utrymmen i digitala världar och sfärer. Shaya har jobbat med Blaue Frau i verket FATALE (i samarbete med svenska O, 2022) samt som inhoppare i Blaue Fraus produktion PLEASER (2022).

Alina Pajula (FIN) har studerat arkitektur och ljusdesign. Hen arbetar med allt från belysning på klubbar och caféer till scenkonst och utställningar. Alina har arbetat tillsammans med flera konstnärer och grupper i framkant då det gäller både estetik och innehåll, bl.a. Janina Rajakangas, Recovery Laboratory, Meri-Maija Näykki, Geoffrey Erista. Alina har sedan 2020 arbetat med Blaue Frau i fem olika projekt, bl.a i PLEASER (2021) och Crimes of Passion (2022).

Nina Vuori (FIN) är makeupartist och kosmetolog (Makeup forever Academy 2019, Stadin ammattiopisto 2022). Nina har arbetat med bland annat opera och tv-produktioner, till exempel Rantabaari (2022) och Sibelius Akademins Cosi Fan Tutte (2020). Nuförtiden arbetar Nina främst med make up för privatpersoner till olika fester, bröllop och för porträtt. Nina har arbetat med Blaue Frau i PLEASER (2021), Crimes of Passion (2022), This Is Not My Money (2022), samt i podcasten Taxen & Terriern (2021-2022).

GRAFISK FORM: Johan Isaksson